بهروز آگاه؛ نماینده انجمن پسته ایران در انجمن خشکبار جهانی:
▪️ کاهش ۷۰ درصدی تولید پسته در رفسنجان؛
▪️ تغییرات جوی جوانههای سال آینده را هم از بین برده است.
▪️ سیاستهای ارزی دولت قبل به صادرات پسته ضربه زد.
نماینده انجمن پسته ایران در انجمن خشکبار جهانی با بیان اینکه امسال ۷۰ درصد محصول پسته باغهای رفسنجان نسبت به سال قبل کاهش یافته، گفت: «گرمازدگی و سرمازدگی موجب بروز خسارتها و کاهش تولید پسته در شهرستان شده البته نه تنها امسال که در سال آینده هم محصولی نداریم، زیرا جوانههای سال آینده هم توسط گرما و سرما از بین رفته است»
🔹 به گزارش خبرنگار پایان هفته رسانه زیست بوم کارافرینی و کسب وکار بهنقل از ایسنا؛ آقای بهروز آگاه درخصوص محصول پسته امسال اظهار کرد: «امسال در رفسنجان محصول پسته خیلی کم است و خشکسالی، گرمازدگی و سرمازدگی موجب بروز خسارتها و کاهش تولید پسته در شهرستان شده البته نه تنها امسال که در سال آینده هم محصولی نداریم. برای اینکه جوانههای سال آینده هم توسط گرما و سرما از بین رفته است»
🔹 وی ادامه داد: «سال قبل پسته زیاد بود و کمی تحمل درختان کم شد و سرماها و گرماهای زیادی را در فروردین داشتیم و به دلیل اینکه درختان ضعیف شده بودند باعث شد محصول سال بعد هم خسارت بخورد»
🔹 آقای آگاه با اشاره به اینکه چهار هزار هکتار باغ را برای ۲۰۰ نفر افراد مختلف مدیریت میکند، افزود: «امسال ۷۰ درصد محصول پسته باغات ما نسبت به سال قبل کاهش یافته است»
🔹 این تولیدکننده و تاجر پسته با بیان اینکه وقتی محصول کم است کشاورز به شدت ضربه میخورد، ادامه داد: «از طرفی سیاستهای نادرست دولت قبل پشت سر هم به ضربه خوردن این محصول کمک کرد. یکی از این موارد سیاستهای ارزی بود که میگفتند برای صادرات پسته، پولتان را وارد سیستم نیمایی کشور کنید و خود دولت داشت دو تا سههزار تومان زیر قیمت به واردکنندهها میفروخت. با این وضع کدام یک از واردکنندهها حاضر بودند از ما جنسی بخرند وقتی که میتوانستند از دولت ۲ الی ۳ هزار تومان ارزانتر خرید کنند. یعنی دولت در حقیقت پشت صادراتکنندگان را خالی میکرد»
🔹 وی اظهار کرد: «امیدواریم در دولت آقای رئیسی این اشتباهات به وجود نیاید و دولت سیزدهم برنامهی اقتصادی خوبی برای کشاورزی داشته باشد چراکه به دلیل تحریمها، چیزی که رشد میکند کشاورزی است و دشمن کشاورزی ما را نتوانسته تحریم کند»
🔹 این تولیدکننده پسته گفت: «بخش کشارزی مظلوم واقع شده و نیاز به حمایت دارد. خیلی از دولتمردان فکر میکردند بخش صنعت میتواند برای ما ارزآوری داشته باشد اما با توجه سرمایهگذاریهایی که در بخش کشاورزی شده و ارزآوریهایی که دارد، قابل مقایسه با بخشهای دیگر نیست. لذا کشاورزی بخشی است که میتواند بدون اینکه مورد تحریم واقع شود، برای ما ارزآوری کند. همین محصولات کشاورزی را که داریم اگر به چین در آسیا و کشورهای شرق، کشورهای شمال و همسایههای غربی به درستی صادر کنیم اصلا تحریمها کاری از پیش نمیبرند. ما باید در بخش کشاورزی روی پای خود بایستیم»
🔹 وی تولید در باغهای خود را مبتنی بر اصول علمی اعلام کرد و گفت: «تمام سیستم باغهای ما قطرهای است و سیستم غیرقطرهای نداریم، ما ۲.۵ تن در هکتار پسته برداشت میکنیم در صورتی که متوسط برداشت کشور در هر هکتار ۳۵۰ کیلوگرم است. ما محکوم به تولیدیم اگر تولید نکنیم شکستمان قطعی است»
🔹 آگاه لزوم تعویض پیوند در مناطق رفسنجان را مورد تاکید قرار داد و افزود: «باید رقم پسته احمدآقایی را در جاهای گرمتر و اکبری را در جاهای خنکتر تعویض پیوند داشته باشیم و برای منطقهی نوق احمدآقایی و در بقیهی نقاط رفسنجان اکبری ایدهآل است»
🔹 این تاجر پسته به وضعیت منابع آبی رفسنجان نیز اشاره و یادآور شد: «چیزی که آب رفسنجان را تهدید میکند وزارت نیرو است؛ این وزارتخانه با سیاستهای اشتباهی که در سالهای قبل در پیش گرفت و بیرویه پروانه صادر کرد، اکنون میخواهد بیرویه پروانهها را لغو کند. به چاههای غیرمجاز کاری ندارند و به جان چاههای مجاز افتادهاند»
🔹 وی ادامه داد: «طبق اعلام جهاد کشاورزی، در رفسنجان و انار ۱۲۰ هزار هکتار باغ پسته است؛ ما برای ۱۲۰ هزار هکتار قطعا آب نداریم اما برای ۳۰ هزار هکتار آب داریم و لذا میتوانیم از ۳۰ هزار هکتار دو برابر محصولی که امروز داریم برداشت کنیم»
🔹 آگاه با اشاره به اینکه پسته در استان کرمان حدود ۷۵۰ میلیون دلار ارزآوری داشته، افزود: «این پولها به سمت دلالبازی و خرید زمین میرود و سرمایهگذاری نمیشود، چون افرادی هستند که مانع از سرمایهگذاری این درآمدها در بخشها میشوند. در حالی که به فرمودهی رهبر معظم انقلاب بخش کشاورزی است که میتواند رونق اقتصاد مقاومتی را شکوفا سازد»
🔹 این تولیدکننده پسته درخصوص قیمت این محصول گفت: «قیمت پسته جهانی و براساس عرضه و تقاضا است نه میتوانی راضی و نه میتوانی ناراضی باشید. عرضه و تقاضای بینالمللی است که قیمت پسته را دیکته میکند و کاری نمیتوانیم انجام دهیم؛ عرضهی پسته در دنیا بیشتر شده و آمریکا و ترکیه خیلی سطح زیرکشت پستهکاری را افزایش دادهاند، اسپانیا هم همینطور؛ اما مصرف این محصول در دنیا افزایش نیافته و همین قدر که میتوانیم پسته را به فروش برسانیم باید خوشحال باشیم چون آمریکا هنوز نتوانسته ۱۰۰ هزار تن پستهاش را بفروشد»
🔹 آگاه در خصوص اینکه رفسنجان قطب تولید پسته در کشور است، توضیح داد: «در حال حاضر از ۳۱ استان کشور، ۲۷ استان زیر سطح کشت پسته هستند لذا عنوانی که میتوان به رفسنجان داد «پیرمرد ریشسفید پسته» است. از استان خراسان جنوبی، سمنان، ساوه، ورامین، یزد، اصفهان، فارس تا شمال هرمزگان و دیگر استانها، پستهکاری دارند و تنها جایی که پسته نمیکارند بوشهر، خوزستان، گیلان و مازندران است»
🔹 وی گفت: «به نظر من کسانی که نمیتوانند پسته خوب برداشت کنند آب باغهای خود را به کسانی که میتوانند تولید خوبی داشته باشند، بفروشند و با پولشان کاسبی دیگری راه بیندازند چراکه با آیندهای که از منابع آبی و وضعیت آب در شهرستان رفسنجان متصور است، ادامهی روند برداشت کنونی مناسب نیست»