به نام خالق ِ میراث ِ فرهنگ
خداوند عزیز و خوب و بی رنگ
و خداوند انسان ِ هنرمند را آفرید تا با بهره مندی از آب و باد و خاک و آتش و خرده ذوقی که دارد میراثی عظیم از بناهای ماندگار و درختان کهنسال و نوشته ها و دست بافت های ظریف و خلاق را یادگار به ارمغان بگذارد .
روایت میکنم از یک فرایند
به همراه خبر با طعمی از قند
سه شنبه ، چارده اسفند بازار
مدیری میرود، ان یک سرِ کار
در این صفحه ، رخی با شاه افتاد
وزیری نیکرو را حکم می داد
صبح روز سه شنبه چهاردهم اسفندماه یک هزار و چهارصد و سه هجری خورشیدی در محوطه زیبای کاروانسرای وکیل کرمان که بوی کاه و گل پیچیده در دل راسته بازار کرمان، دور حوض آب صندلی هایی چیده شده اند و آرام آرام خانواده میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و مدیران و فعالان این عرصه و اصحاب رسانه می آیند و قرار است با اجرای هنرمندانه ی محمد مهدی حشمتی ، از آقای شاهرخی مدیر کل قد بلند و همیشه خندان میراث تکریم و آقای مرتضی نیکرو از مدیران جوان و فعال میراث که مدتها در شمیرانات و تهران بوده و خانواده اش نیز در همین حال و هوا تلاش کرده اند، جایگزین ایشان شود ..
آقای بهرامی به نمایندگی از فعالان بخش خصوصی و گردشگری پشت تریبون رفته و با بد چیدن کلماتش از خبرنگاران میگوید که به جای پیگیری مطالبات مردم، در پی بهره مندی از مزایای تبلیغاتی معادن بزرگ هستند و در همان لحظات جمعی از اصحاب رسانه واکنش نشان داده و به مجری و ایشان پیامی گلایه آمیز منتقل میکنند که منجر به عذرخواهی آقای بهرامی از خبرنگاران شد و برنامه با تقدیم احکام تقدیر و انتصاب آقای نیکرو به پایان می رسد …
همه اهل خبر ، گشتیم یک تیم
پس از تکریم ، شربت خانه رفتیم
مدیر ارشدی از این وزارت
ز سوی صالحی کرده وکالت
که ای اهل خبر من هم خبیرم
برای این جماعت من بمیرم
ببین این آلِ بوکردست یک ایل
ونامش روزبه و کردونی فامیل
الا اهل خبر ، تهران بیایید
وزارت خانه با دقت بپایید
شما چون چشم ِ روشن باز باشید
برای توسعه ، آغاز باشید
در نشستی صمیمانه که با حضور دکتر کردونی مدیر کل حوزه وزارت و امور بین الملل میراث و چهارده نفر از اصحاب رسانه کرمان در شربت خانه کاروانسرای وکیل پس از آیین تکریم و معارفه بلافاصله جلسه ای کاربردی داشتیم و در همان نشست پیشنهاد شد همین جمع از خبرنگاران برای اولین تجربه به وزارت خانه بیایند و از نزدیک با نوع فعالیتها و ساختار بیشتر آشنا شوند و نوع نگاهشان را به ما منتقل کنند .
و چنین شد که به اتفاق جمعی از دوستان به تهران سفر کردیم و در ساعت ۹ صبح روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ با همراهی و هماهنگی خانم غلامرضایی و عکاس روابط عمومی وزارت میراث
به موزه ملی ایران رفتیم موزه ای که طاق عظیم ورودی اش انسان را به حیرت وا می داشت:
چه زیبا موزه ی ایران باستان
که دارد خاطره،هر قطعه داستان
مهربانو جهانشاهی راهنمای مان شد و با دقت و کارشناسی متناسب با وقت دو ساعته ای که داشتیم بخشهای مختلف این موزه را معرفی کرد و شگفتا که ایران با این همه عظمت و قدمت و دیرینگی اینجا سترگ ایستاده بود و در همان سالن همکف سمت راست تاریخ کرمان و به ویژه جیرفت و تپه یحیی بافت رهگذران را فرا می خواند ..
باورش سخت است اگر بگوییم اسنادی از کشف رود ایران در این موزه دیده میشود که بیش از هشت صد هزار سال تاریخ را در سینه اش نهفته دارد ..
و شگفتا که در بخش بخش این موزه قطعات مجسمه و اشیایی را می بینی که در جهان بی نظیر است هم در قدمت و هم در ظرافت و کاربرد هایشان .
سوالی که برایم طرح شد این بود که آیا مردم ایران به طور عام و جهانگردان و محققان تاریخ و استادان و دانشجویان باستان شناسی به طور خاص چند درصدشان به این موزه مهم آمده اند ؟ چرا به جای معرفی این گونه موزه ها ، کودکان و نوجوانان الگوی هویت شان را از دیگر کشورها بگیرند ؟
چرا ما ایرانی ها برای معرفی تاریخ و هویت خود از طریق رسانه های اجتماعی کمتر تلاش میکنیم؟
چند پیشنهاد عملیاتی و کاربردی برای این موزه دارم هر زمان شرایط و ضمانت اجرایی آن طرح ها فراهم شود ارائه خواهم داد..
پس از بازدید موزه ملی ایران ، به اتفاق خبرنگاران به وزارت خانه میراث فرهنگی در حوالی میدان آزادی رفتیم …
در اینجا هم معرق با منبت
هنرمندان خوب و با محبت
رباب و بربط و چنگی که ماه است
در اینجا ساز سازی رو براه است
جلوتر کارگاه خاتم و چوب
به نقش خانه ها هستند محبوب
چه زیبا نقش هایی هست تحبیب
نگارین طرح های مرغ و تذهیب
قلم زن بر طلا و نقره و مس
که زنده میکند جان و تن و حس
ظرافت های شفاف است مینا
دگر مات است روح و جسم معنا
ببین مخمل ، زری بافی الیاف
اصالت، طرح ابریشم وخوش باف
گلیم و قالی خوشرنگ پیداست
گره اندر گره ،هر نقش زیباست
نگر که پارچه، نقش و نگار است
تو گویی چاپِ رویش چون بهار است
در ابتدا کارگاههای ده گانه بخش صنایع دستی و خلاق را دیدیم که جمعی از استادان پژوهشکده های وابسته به پژوهشگاه و هنرمندان رشته های مختلف مشغول تهیه و تولید و ارائه خلاقیت هایشان همراه با رویکرد آموزشی بودند .
کارگاه معرق و منبت،کارگاه ساز سازی،کارگاه خاتم، کارگاه نگارگری،کارگاه قلم زنی،کارگاه مینا،
کارگاه مخمل و زری بافی،کارگاه گلیم و قالی بافی ،کارگاه نقاشی و چاپ پارچه .
و پیشنهاد می شود به دلیل نزدیکی محل این کارگاهها به فرودگاه ، زمینه هایی فراهم شود تا گردشگران خارجی بتوانند علاوه بر آشنایی با فرایند آموزش، نسبت به تهیه سوغات هنری و اقلام این کارگاهها اقدام کنند و در راستای حمایت واقعی از اقتصاد هنر تلاش نمایند .
بلافاصله پس از بازدید فشرده از این کارگاههای مهم صنایع دستی و خلاق، در نشستی که با حضور خانم دکتر نرگس رجایی مدیر کل آموزش و ترویج معاونت صنایع دستی و آقای مهندس تنها مشاور عالی این معاونت و مدیر کل و معاون میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی استان کرمان نسبت به بررسی آخرین وضعیت صنایع دستی استان کرمان همراه با ایده و پیشنهادها برگزار شد و در ادامه خبرنگاران میراث فرهنگی کرمان به سالن خلیج فارس معاونت گردشگری رفتند و با حضور معاون گردشگری وزارت ، رئیس اتاق بازرگانی کرمان، مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان کرمان، از پوستر جشنواره ملی بومگردیها که قرار است از ۳۱ اردیبهشت تا ۲ خردادماه در کرمان برگزار شود، رونمایی شد .
و این چنین اولین تجربه عزیمت خبرنگاران به وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی تمام شد در حالی که به دلیل فرصت محدود خبرنگاران با معاونان میراث فرهنگی و صنایع دستی و پژوهشگاه و پژوهشکده ها نتوانستند نشستی هم اندیشی برگزار کنند و انتظار داشتیم که حداقل نشستی مشترک با مدیرکل روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی برگزار شود و خوشبختانه با برگزاری این سفر مقدمات تشکیل یک انجمن محلی در کرمان ایجاد شد برای برنامه های بیشتر و در جهت کمک به معرفی ظرفیت های میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی ایران : انجمن خبرنگاران میراث فرهنگی کرمان.
حسین شهابی
مدیر مسوول پایان هفته رسانه زیست بوم کارافرینی و کسب وکار استان کرمان
۲۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴