اشاره :
در اواخر دهه هفتاد ، مطالعاتی از طرف معاونت برنامه ریزی شركت توانیر انجام و بر اساس آن طرح احداث یك نیروگاه سیكل تركیبی با 6 واحد گازی به ظرفیت نامی هر واحد 159 مگاوات كه در اجرا به هشت واحد با همان ظرفیت برای هر واحد تغییر طرح پیدا نمود ، به مركزیت ثقل كرمان مورد تصویب قرار گرفت به این ترتیب فاز اول طرح نیروگاه كه شامل احداث 8 واحد گاز با ظرفیت كل 1272 مگاوات بوده است عملا از سال 1379 آغاز شد .
این نیروگاه كه دو واحد آخر آن به دلیل استفاده از تسهیلات فایناس در مالكیت بانك توسعه اسلامی می باشد از طریق انعقاد قرار داد سازمان توسعه برق ایران با شركت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران ( مپنا ) و مشاركت شریک خارجی آن یعنی آنسالدو ایتالیا به عنوان بخشی از پروژه 30 توربین ، احداث و اولین واحد آن درتاریخ 1380/4/16و آخرین واحد نیز در تاریخ 1381/9/29به بهره برداری رسیده است .
در كار احداث مستحدثات بخش گاز نیروگاه از ظرفیتهای پیمانكاری در سطح وسیعی به منظور توسعه فن آوری نیروگاه سازی بهره گرفته شده است . توربینهای گازی این نیروگاه مدل V94.2 ساخت شركت زیمنس آلمان است ، كه شركت آنسالدوی ایتالیا تحت لیسانس شركت مذكور آن را به ایران فروخته است.
مشخصات کلی نیروگاه نیروگاه فوق در20کیلومتری اتوبان کرمان ، رفسنجان ، در زمینی به مساحت 120 هكتار بنا گردیده كه بخش گاز آن چنانچه گفته شد مشتمل بر 8 واحد گاز و بخش بخار آن نیز كه عملیات احداث آن از 1383/10/1 آغاز شده است و اولین واحد آن نیز در تاریخ 1386/12/28 و دومین واحد در تاریخ 1387/10/4 وارد مدار شده مشتمل بر 4 واحد با همان ظرفیت توربین های گازی بوده كه در مجموع با بهره گیری كامل از تاسیسات بخش بخار ظرفیت نامی این نیروگاه به رقمی بالغ بر 1900 مگاوات خواهد رسید و از این حیث یكی از چند نیروگاه بزرگ كشور خواهد شد .
سوخت اصلی نیروگاه ،گاز طبیعی بوده كه ابتدا از طریق خط لوله اصلی گاز كرمان از پالایشگاه سرخون بندر عباس وارد نیروگاه می شد هم اکنون این خط به شبكه سراسری گاز كشور متصل گردیده. سوخت دوم آن گازوئیل است كه به كمك خطوط لوله به نیروگاه منتقل و در مخازن 20 میلیون لیتری ذخیره و مورد استفاده قرار می گیرد .
هزینه احداث بخش گاز نیروگاه حدود 300 میلیون یورو بوده و در جهت راه اندازی بخش بخار آن نزدیك به دو برابر میزان مذكور هزینه می شود . میزان مصرف سوخت گاز و گازوئیل نیروگاه به ازای هر مگاوات تولید انرژی الكتریكی به ترتیب معادل 335 متر مكعب و 335 لیتر با ده درصد تقریب می باشد . جهت انتقال سوخت گاز به نیروگاه یك ایستگاه فشار شكن با ظرفیت m3/h 260000 نصب گردیده كه در برنامه سازمان توسعه برق ایران توسعه آن تا m3/h 340000 مورد پیش بینی قرار گرفته است.
رضا کاویانی مدیر عامل نیروگاه شهید سلیمانی کرمان در نشست خبری که صبح روز یکشنبه دهم دیماه ۱۴۰۲ در محل نیروگاه برگزار شد با اشاره به تعمیرات اساسی این نیروگاه گفت:حدود ۷۰ درصد تعمیرات اساسی واحدها از ابان ماه تا کنون انجام شده و امیدواریم این نیروگاه بتواند کلیه تعهدات تعمیراتی خود را تا پایان فروردین ماه سال ۱۴۰۳ با کیفیت مطلوب به پایان برساند و به استقبال پیک تابستان سال آینده برود.
وی افزود : با توجه به کاهش نزولات آسمانی ، تابستان سختی از نظر تامین انرژی در پیش رو داریم از مردم درخواست می کنیم با مدیریت صحیح برق یاریگر فرزندان خود در نیروگاههای تولید برق باشند.
مدیرعامل نیروگاه شهید سلیمانی که در جمع خبرنگاران سخن می گفت همچنین با اشاره به تحریم های ظالمانه به نقش مهم تولیدات ساخت داخل در تعمیرات نیروگاه اشاره کرد و گفت: بیش از ۸۰ درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز در تعمیرات این نیروگاه توسط متخصصین داخلی و همکاران نیروگاه شهید سلیمانی ساخته شده اند و بهتر از مشابه خارجی در سیستم تولید برق به کار گرفته شده اند.
وی افزود : نیروگاه شهید سلیمانی با ۸ واحد گازی و ۴ بخار با تولید اسمی بالغ بر دو هزار مگاوات به عنوان بزرگترین نیروگاه جنوب شرق کشور نقش مهمی در پایداری شبکه سرایری ایفا می کند و تولید کننده بالغ بر ۶۰ درصد برق استان و ۲ درصد برق کشور است.
کاویانی ضمن قدردانی از همکاران خود بویژه در پیک تابستان ادامه داد: برای مثال اگر در بویلرها نشتی ایجاد شود در روال طبیعی باید پنج روز مهلت دهیم تا درجه حرارت به سی تا چهل درجه برسد و همکاران بتوانند برای رفع نشتی مراجعه و آن مورد را اصلاح کنند ولی همکاران ما در پیک تابستان علاوه بر استفاده از یخ در پشت شان با لباس عایق می شوند و داخل کوره ای وارد می شوند که حدود ۷۰ تا ۸۰ درجه گرما را داراست و در شرایطی طاقت فرسا با استفاده از تیم های مختلف کار شش روزه را شش ساعته انجام داده و بر می گردند و این کار جهادگونه مانند رزمندگان هشت سال دفاع مقدس توسط همکاران پرتلاش نیروگاه در پیک تابستان در حال انجام است
اگر مردم در مصرف برق صرفه جویی کنند و از برق به صورت بهینه استفاده شود قطعا ما دچار مشکلات کمتری خواهیم شد و متاسفانه مصرف در کشور کنترل نمی شود و هر قدر هم ما انرژی با این همه سختی و هزینه تولید کنیم نیازمند اصلاح الگوی مصرف برق و فرهنگ استفاده از آن هستیم زیرا سرانه تولید و مصرف با هم تراز نیستند.
در مقایسه با سال گذشته تقریبا یازده هزار مگابایت برق کمبود در کشور داشته ایم.
حدود ۹۰ درصد قطعات نیروگاهی توسط متخصصان داخلی و شرکتهای دانش بنیان در حال تولید و تعمیرات است.
قرار شده طبق تفاهم نامه ای که با فولاد بوتیا بسته ایم نسبت به انتقال و استفاده آب پساب فاضلاب شهری در نیروگاه استفاده کنیم.
گفتنی است پس از این جلسه مطبوعاتی، خبرنگاران از بخشهای مختلف نیروگاه شهید سلیمانی بازدید نموده و از نزدیک با جزئیات فعالیت های فنی و تخصصی این نیروگاه آگاه شدند.
با تشکر از آقای محمد حسین کاظم زاده مدیر روابط عمومی سیکل ترکیبی کرمان