به گزارش خبرنگار پایان هفته رسانه زیست بوم کارافرینی و کسب وکار: بنا به جدیدترین گزارش اتاق بازرگانی ایران از وضعیت محیط کسب و کار در تابستان ۱۴۰۰، کرمان که در سالهای گذشته در قعر جدول کشوری قرار داشت، این بار نیز در کنار اردبیل و کرمانشاه بهعنوان یکی از استانهای دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار معرفی شد.
طی سالهای اخیر، فعالان اقتصادی بارها نسبت به وضعیت بد کسبوکار در استان و نبود شرایط مناسب برای سرمایهگذاری انتقاد کردهاند.
اواخر شهریورماه امسال، زینیوند استاندار، با اشاره به اختلاف نظر دربارهی فضای کسب و کار استان کرمان گفت که مهمترین مشکل، استعلامات است و علت خراب شدن فضای کسب و کار و سقوط رتبهی ما در همین تاخیر در پاسخ به استعلامات است.
وی آن زمان اعلام کرد: «باید به تمامی دستگاهها نامهی تکلیفی زده و زمان اعلام شود تا دستگاه مربوطه به سیستم پنجره واحد لینک و کار در زمان مشخص انجام شود».
به گزارش پایان هفته به نقل از ایسنا سراسری، بر اساس بررسیهایی که از پایش ملی محیط کسب و کار در تابستان ۱۴۰۰ به دست آمده، عدد شاخص این محیط به ۵.۹۱ رسیده که نسبت به بهار امسال با عدد ۵.۹۰ تغییر محسوسی را نشان نمیدهد. در این بررسی هرچه عدد محیط کسب و کار به یک نزدیک شود، نشاندهندهی بهبود فضا و هر چه به ۱۰ نزدیک شود، نشاندهندهی دشوار شدن شرایط برای سرمایهگذاران است.
در تابستان ۱۴۰۰، فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفهی «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» و «دشواری تأمین مالی از بانکها» را نامناسبترین مؤلفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مؤلفهها ارزیابی کردهاند.
بر اساس یافتههای طرح، میانگین ظرفیت تولیدی (واقعی) بنگاههای اقتصادی شرکتکننده در فصل تابستان معادل ۴۰.۳۲ درصد بوده که نسبت به همین میزان در زمستان گذشته (۳۸.۶۴ درصد)، با افزایش ۱.۶۸ واحدی مواجه شده است.
فعالان اقتصادی بهطور متوسط، میزان تأثیر کرونا بر کسبوکار را ۶.۴۴ ارزیابی کردند. لازم به ذکر است که شاخص کل کشور، شاخص استانی و سایر شاخصها نیز در این فصل با در نظر گرفتن این عامل محاسبه و گزارش شدهاند.
همچنین اتاق بازرگانی، وضعیت محیط کسب و کار را به تفکیک استانهای کشور منتشر کرده و آنها را بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی صاحبان کسب و کار رتبهبندی کرده است. بر این اساس، استانهای اردبیل، کرمان و کرمانشاه به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و استانهای مرکزی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسبوکار نسبت به سایر استانها ارزیابی شدهاند.
بر اساس نتایج این پایش در تابستان ۱۴۰۰، وضعیت محیط کسبوکار در بخش خدمات (۵,۸۸) در مقایسه با بخشهای کشاورزی (۵.۷۲) و صنعت (۵.۸۴) نامناسبتر ارزیابی شده است.
در بین رشته فعالیتهای اقتصادی نیز رشته فعالیتهای «ساختمان»، «حملونقل و انبارداری» و «املاک و مستغلات» دارای بدترین وضعیت محیط کسبوکار و رشته فعالیتهای «مالی و بیمه»، «هنر، سرگرمی و تفریح» و «کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری» بهترین وضعیت محیط کسبوکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیتهای اقتصادی در کشور داشتهاند.
وضعیت محیط کسبوکار کشور برحسب سال تأسیس بنگاه اقتصادی در کارگاههای کمتر از ۲ سال، بدترین وضعیت (۶.۱۲) و در کارگاههای بیشتر از ۱۶ سال، دارای بهترین وضعیت (۵.۸۰) ارزیابی شدهاند