به گزارش خبرنگار پایان هفته رسانه زیست بوم کارآفرینی و کسب و کار مهندس جواد احمد زاده معاون بیمه ای بانک کشاورزی استان کرمان به مناسبت ۱۳ آذرماه روز بیمه در یادداشتی به اهمیت و جایگاه بیمه محصولات کشاورزی و خدماتی که در این استان انجام شده پرداخته که در زیر می آید:
توسعه دانش،مهارت و توانایی های نیروی انسانی فعال در صنعت بیمه کشاورزی بعنوان داراییهای نامشهود سازمانی به منظور تحقق اهداف و برنامه های راهبردی صندوق بیمه کشاورزی و افزایش شایستگی های شغلی ضروری و حیاتی محسوب می گردد. دراین مسیراستفاده از تکنولوژی های آموزشی و انتخاب رسانه های آموزشی مناسب از اهمیت بسزایی برخورداراست.
یکی از اصولی ترین وموثرترین ابزاری که می تواندکشاورزان رادر مقابل سوانح طبیعی به بهترین نحوحمایت کند بیمه محصولات کشاورزی است.بطوریکه قشرمحروم و آسیب پذیر کشاورزودامدار بتواند از یک حداقل اطمینان و ضمانت اقتصادی درمقابل نابودی محصولاتشان برخوردارگردند،ازآنجاییکه کشاورزی فعالیتی است توام باریسک،ریسکی دوجانبه که هم بررفتارتولیدکنندگان وهم برسیاستهای بخش کشاورزی تاثیر می گذارد.
از آنجا که در ایران بارشد سریع جمعیت ،تقاضابرای موادغذایی افزایش یافته ،سرمایه گذاری جدید دربخش کشاورزی و افزایش سطح زیرکشت مناطق درمعرض خطرات طبیعی،در حال گسترش است. در مسیر سرمایه گذاری های جدید،خطراتی وجود دارندکه هر سرمایه گذاررا باتهدید مواجه خواهند کرد. از سوی دیگر طبیعت نیز به کسانی که مناطق در معرض خطرات طبیعی رازیرکشت می برندمخاطراتی سهمگین تحمیل می کندکه قابل پیش بینی و کنترل نیستند.مانند طوفان شدید،باد،سیل،یخبندان،تگرگ و…نمونه ای از خطرات طبیعی کشاورزی می باشند.
بیمه محصولات کشاورزی
کشاورزی با خطرات بیشمار طبیعی ، اجتماعی و انسانی روبروست . اما وجه مشخصه آن از سایر فعالیتهای تجاری در یک جو بی ثباتی و عدم اطمینان ناشی از مواجه با طیف وسیعی از خطرات طبیعی مانند طوفان ، باد ، سیل ، خشکسالی ، یخبندن و تگرگ از یکطرف و از طرف دیگر حشرات و سایر آفات و امراض به حیات خود ادامه میدهد . عدم اطمینان از بازده محصول مهمترین خطریست که کشاورزان با آن روبرو هستند ، این کشاورزان فاقد توان مالی کافی برای جبران خسارت طبیعی هستند .یک ضایعه طبیعی نه تنها موجب از دست رفتن در آمد کشاورزان بلکه به قیمت از میان رفتن سرمایه گذاریها آنها نیز تمام می شود .
در نتیجه آنها نمی توانند هزینه های اجاره و مالیاتهای متعلقه را بپردازند و با کاهش قدرت خرید مواجه می شوند .بنا براین کل جامعه از این خطرات که کشاورزان نخستین قربانیان آن هستند زیان می بینند .
بیمه می تواند فارغ از تمام این مشکلات و مسائلی که شمرده شد محصول را د رمقابل سوانح طبیعی حمایت کند.در بیمه کشاورزان از یک حداقل سطح اطمینانی در مقابل نامعلومی بازده محصول برخوردار می شوند آنها در قبال پرداخت مبلغ ناچیزی این حق را کسب می کنند که خسارتهای وارده به محصولشان جبران شود .مهمتر از همه اینکه تمام یا بخش عمده بار مالی خسارات بوسیله خود بخش کشاورزی تحول و پرداخت می شود .
بیمه محصولات کشاورزی از سال زراعی 64-1363 با دو محصول چغندر قند و پنبه در کشور آغاز به فعالیت نموده و اکنون که 36 سال از عمر آن میگذرد بیش از 166 محصول در زیربخش های باغات ، زراعت ،دام ،طیور ، آبزیان و گلخانه در کشور تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند .
از این رو استان کرمان که جزء استان برتر در تولید محصولات باغی کشور به شمار می آید ، بیش از 19 محصول باغی را تحت پوشش بیمه قرار داده و در بخش زراعت 8 محصول در بخش دام 13 محصول و در بخش طیور و آبزیان بیش از 6 محصول را در کارنامه بیمه ای خود قرار داده است ، لازم به ذکر است بیمه کشاورزی استان کرمان در بخش محصولات گلخانه ای و تاسیسات گلخانه از متقاضیان بیمه این بخش نیز حمایت می نماید.