فریبا مهدی پور(خبرنگار پایان هفته رسانه زیست بوم کارافرینی و کسب وکار )
چند سالی است که افزایش جمعیت سالمند در ایران باعث شده زنگ خطر پیری را به صدا درآورده و ضرورت دارد تا سیاستگزاران در زمینه فرزند آوری به ابعاد فردی و اجتماعی آن متناسب با قوانین امروزی و فراگیر بپردازند.
اثرگذاری فرزندآوری بر کانون مهم خانواده از قدیم بسیار مشهود و ملموس بوده و بدون تردید خانواده هایی که فرزند دارند از سلامت روحی و روانی ، موقعیت اجتماعی و فرهنگی ، عزت نفس و طول عمر و تعاملات بیشتری برخوردار هستند. امیدواری به زندگی در خانوارهای دارای فرزند چندین برابر بیشتر از خانوارهایی است که هیچ فرزندی ندارند. بدون شک فرزندان به پدرومادر خود در مسیر زندگی اعتبار، نشاط و هیجان خواهند بخشید. اثار فرزندآوری به صورت روانی، جسمانی و خانوادگی بر والدین تاثیرگذار است. در ادامه در رابطه با فواید فرزندآوری بر خانواده اشاره می شود.
فرزندآوری و تشکیل کانون پرمهر خانواده از جنبه های مهم زندگی انسانها به شمار میآیند. فرزند در خانواده های ایرانی همواره از اهمیت زیادی برخوردار بوده و هست.در خانواده های ایرانی به خصوص شهرهای کوچک و روستاها قبل از ازدواج پیرامون تعداد فرزندان و شرط و شروط های بچه دار شدن صحبت و تفاهم میکنند و قطعا تاثیر فرزندآوری در روابط اعضای خانواده و طایفه بسیار مشهود است. فرزندآوری پدیده فردی نیست که انتخاب شخصی زوجین باشد، بلکه یک رویداد و اتفاق اجتماعی و فرهنگی است که عوامل متعددی را تحت تاثیر قرار میدهد.از جمله این عوامل میتوان به: مسائل اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و روانشناختی اشاره کرد و مهمترین و عمده ترین تاثیر فرزندآوری، داشتن جامعه ای جوان و پویا است.
فرزندآوری باعث نشاط معنوی و سلامت روانی والدین خواهد شد. فرزندان با رفتار و شوری که دارند به خانه و کوچه و محله و مدرسه شادی میبخشند و قطعا یکی از عوامل مهم فرزندآوری، کاهش افسردگی و استرس در زندگی های امروزی است همانطور که تولد فرزند ، سبب شادی والدین خواهد شد، انگیزه و شور بزرگ کردن و حضور بچه ها همیشه همراه والدین خواهد بود، والدین نشاط و شور خود را حتی با کوچکترین چیزها مانند خرید لباس و اسباب بازی نشان خواهند داد .
والدین هر کاری برای برآوردن نیازهای فرزندشان انجام خواهند داد، آنها امید به زندگی و آینده دارند تا رشد و پیشرفت فرزندان خود را مشاهده کنند و کسانی که امید به زندگی بالایی دارند بیشتر از بقیه افراد عمر خواهند کرد.
با آغاز زندگی مشترک، وابستگی و علاقه هر دو طرف زوجین بیشتر میشود، اما وقتی بچه دار می شوند، احساس دوست داشتن و دوست داشته شدن در آنها با معنای متفاوتی شکل خواهد گرفت، زن و مرد بعد از بچه دار شدن، احساسات جدیدی تجربه خواهند کرد، ابراز علاقه دیگر هیچ قید و شرطی ندارد و شما خالصانه شکل محبت تان را به ان زوج ابراز میکنید و به همین بهانه هدایای متنوعی از سوی خانواده و دوستان و فامیل و همکاران به صورت مادی و معنوی به سمت زوجین روانه خواهد شد.
همراه با تولد فرزندان، احساس مفید و موثرتری به والدین القا شده واینکه والدین برای فرزندان خود کارهایی انجام میدهند تا نیازهایشان برطرف شود، احساس قدرت، ارزشمندی و مفید بودن به آنها دست خواهد داد.
والدین با کسب اطلاعات بیشتر و درک موقعیت های متفاوت علاوه بر اینکه فرزندان خود را به درستی تربیت میکنند، شخصیت و افکار خودشان نیز تغییر و متحول خواهد شد.
فرزندآوری در رشد خانواده و پایداری آن گسترش ارتباطات، کسب تجربه های مفید و جدید و هویت بخشی به والدین و تنوع در خانواده نیز موثر است.
فرزندآوری علاوه بر پیامدهای روحی، آثار جسمانی مفیدی نیز برای پدران و مادران در پی خواهد داشت و گویا خانواده هایی که فرزند دارند نسبت به خانواده هایی که از نعمت فرزند محروم هستند، از زندگی بیشتر بهره و لذت میبرند
بدون تردید خانه ای که در آن هیاهو و شور و شوق آمدن و رفتن باشد در مقایسه با خانه ای که سکوت بر آن حاکم باشد ، ترجیح دارد و زندگی از یکنواختی و کسالت در می آید.
در پایان امید است ساختارهای قانونی کشور اعم از مجلس ، دولت و سیستم قضایی و به صورت خاص وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و مجموعه های حمایتی جمعیت و فرزند آوری زمینه های تشویقی نسل زوج جوان را برای فرزند آوری به صورت واقعی فراهم کنند برای نمونه تعهدات قانونی در زمینه های تامین مسکن ، وام ازدواج ، حمایتهای شغلی و بیمه ای و نظایر آن را به موقع فراهم سازند .